Amir Osmancevic - Kuca (huset)

magen värker =( aaajj! Är lite små trött blev solen i ett bra tag , med två bra böcker.. juste glömde  rekomendera en  jätte bra bok som heter "Kuca" av Amir Osmancevic och den är skriven på bosniska, en jätte bra bok och en av de få bosniska böcker som jag kunnat läsa och gillat!  Boken har även översatts till svenska och heter Huset.

Han skriver om en kille som jag tror är i 16 års åldern som tvingas fly med sin familj till Sverige under balkan kriget  runt 92,  han flyr som ett barn med sin familj och växer upp i Sverige i ghettot  Rosengård där han slå sig till ro.Även om han  bor i ghettot så hjälper det inte hans språk eller hans kultur,  för ju äldre han blir desto midre kan han sitt egna hemspråk. Han blir även förälskad i en flicka som är svensk och absolut inte är van vid ghettot.

 Tiden går och efter flera år åker han ner till bosnien till staden Banja luka med sin familj. Dit han nästan tvingas mot sin vilja, men detta vill honom gott! Han lär känna en ny kultur, ett nytt land, en ny folkgrupp, ett liv, allt detta som egentligen är grunden till varför han heter Damir !
     Nu undrar ni säkert varför han kan så lite om bosnien, språket och dess kultur, Jo pga av att en dag så fick hans far ett samtal av hans syster som va kvar i bosnien under hela krigsperioden och samtalet slutade i tårar. Deras hus som hans far byggt hade blivit nerbränt inget fanns kvar! Efter den dag bestämde sig pappan för att även jobba helger för att efter 200 helger kunna bygga ett nytt hus åt sig och sin familj! Detta förståd inte Damir som den 16 åriga pojken hette. För han ville ha en scooter, som alla hans andra kompisar, Men hans far ville något annat! Han ville ge honom ett hus, ett hus Damir inte ville ha! Detta ledde till att Damir inte umgicks så mycket med sina föräldrar som kunde hjälp honom med denna kunskap om hans hemland! Hans föräldrar visade inte honom vägen till hans rötter och anledningen till varför han hette som ha gjorde och varför han såg ut som han såg ut!

Tänker inte berätta så mycket mer om boken, för den är jätte bra och jag rekomenderar boken till alla som talar bosniska men speciellt för er som är från Banja Luka, just för att jag själv kände igen mig så himmla mycket i allt författaren beskrev om staden och den byn han skrev om! Jag gillar boken jätte mycket och den lämnade ett stort spår efter sig! Är du flerspråkig, VAR GLAD ÖVER det, för i detta land är det en resurs tro mig!




Kommentarer
Diinchii säger:

var kan man låna boken? eller finns den att köpa?:P

2009-06-25 | 00:01:23
Bloggadress: http://diinchii.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback