An American Crime 2007

Sommar var det då ett par cirkusarbetande föräldrar lämnade sina två unga döttrar i hopp om att de skulle trivas hos den ensamstående hemmafrun Gertrude Baniszewski i Indianapolis som lovat att ta god hand om dem under sommaren för 20 dollar i veckan. De hade aldrig i sin vildaste fantasi kunnat föreställa sig vilka vidrigt ondskefulla dåd som skulle drabba deras döttrar i familjens källare när dörren stängts bakom dem.

I filmen blandas det vittnesmål, bevisdokument och tidsenlig 60-tals scenografi som för tankarna till "Capote" för att berätta den sanna historien om surrogatmamman Gertie som var hjärnan bakom ett av de värsta brottsdåden i staten Indianas historia. Regissören O'Haver är uppvuxen i Indianapolis och verkar ha en personlig relation till händelserna precis som vi alla har till hemskheter som begåtts i vår närhet vilket ger filmen än mer känslor.


. Mamman är en till synes sansad och säker mor vars sex spralliga barn till en början kommer väl överens med sina nya "syskon". Men när problemen kommer för familjen, när pengarna inte kommer och hennes döttrar hamnar i blåsväder bestämmer sig Gertie plötsligt för att ta ut sin frustration på den äldre av systrarna,(ena dottern av cirkusföräldrarna)  Sylvia som hon anklagar för stöld och lögner. Detta blir starten på en serie brutala och vidriga händelser som utvecklar familjehistorien till en hemsk omgivning och grupptryck då Gertie beordrar sina barn och deras vänner att bestraffa den försvarslösa Sylvia på sätt som ingen skulle kunna tro. "American Crime" beskrivs som en tolkning av rättsfallet Baniszewski, den egentliga tortyren som pågick i huset sägs hemskt nog ha varit mycket värre än vad filmen visar. Med detta faktum i bakhuvudet lämnar man "American Crime" med en tung klump i halsen och en hårt knuten näve. Att se barn fara illa på det här sättet är mer smärtsamt än de mest brutala våldsrullarna. Man vill ropa dit någon vuxen, vill ställa sig upp och ryta ifrån eller parera ett slag men hålls ner. Filmen lämnar oss just där i nere, chockade och utan att ha vågat ge sig in på att besvara frågan som darrat på våra läppar; varför? Istället för ett svar avslutas filmen med fantasysekvenser som tar udden av Byron Shah's stämningsfulla foto och Keeners närvaro. Frågan är om hösten verkligen behöver mer oförklarlig kyla, för när regnet och vinden piskar en mör under mörka nätter kan det vara rätt tungt att hantera ondskan i sin renaste form.




Recension ifrån Movizine.se


Personligt:

Har ni någonsin kännt att en film varit så hemsk att ni aldrig någonsin igen skulle vela se den? Ja det gjorde jag.... Brutal är denna film, Vi måste öppna upp ögonen för det som hännder i samhället.. att detta faktiskt är baserat på sanning, och att det som försegårs i filmen är inget med jämfört hur barnen egntligen blev behandlade! Rädsla? aa.. det hade många av barnen, att barnen är små och att de inte förstår? det tror jag knappast på, barnen förstår mer än vi tror.. att barnen levt tillsammans med en så psykiskt sjuk mamma, har gett resultat. att barnen sedan själva kunde gå och behandla andra.. Att hemska ord, blev riktiga händelser?Så blev det... Ingen sa stopp, inte tills det var försent. Att människor kan vara så sjuka, men endå leva vidare... Fattar de inte att de gör fel? De ser inte ondskan i det hela. Säg stopp innan det blir allvar, våga visa att du finns där, våga berätta vad som är fel.. om man inte sejjer vad felet är, så är det meningslöst.

Varning: VISA EJ DENNA FÖR ER MAMMA! jag gjorde det, och aldrig mer.


Kommentarer
senada säger:

Har sett den, den är riktigt bra.

2008-12-24 | 21:54:32
Bloggadress: http://aada.blogg.se/
zeriina säger:

svar: AAA VERKLIGEN, den ger en, en riktigt bra tankeställare..

2008-12-24 | 23:20:16
Bloggadress: http://iinaaa.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback