Junis & UNF

Som ni kanske läst om så är jag med i  IOGT-NTO rörelsen. Junis och UNF!
i junis, arbetar man som ledare för barn mellan 7 & 14 år. Våra profilfrågor i Junis är, drogfrihet,demokrati,internationell solidaritet och mänsklig miljö. Jag kommer in lite mer detaljerat på dessa punkter längre ner i inlägget. Men som sagt. Vi arbetar och håller i olika aktiviteter med barnen, där de lär sig om dessa punkter men även så att de känner sig trygga och säkra i sig själva.De aktiviteter som vi håller i är.. skapis, friskus,movikids  och mycket, mycket mer.
Som ledare för dessa barn, känner jag mig självsäker, för att vara en förebild, är inte bara ett ord, utan själva agerandet är halva delen också. Som ledare måste man kunna variera sina ledartyper. men även kunna, låta barnen ta egna intiativ.. och det vi är till för är att visa dom olika vägar, som leder till hur man har roligt tillsammans utan alkohol.

DROGFRIHET
Du har rätt till en drogfri uppväxt. I Junis kan du göra skojiga saker - på ett disco till exempel - i en trygg och drogfri miljö. Ingen som är med i Junis tar droger - man säger nej till alkohol, narkotika och andra gifter som man blir berusad av.  

MÄNSKLIG MILJÖ
I juniorföreningarna finns miljöfrågan alltid med. Vi lär oss tycka om och vara rädda om naturen. Vi använder allemansrätten och funderar över hur vi lever och hur det påverkar miljön. Att källsortera, kompostera och återvinna är en självklarhet för alla medlemmar.

INTERNATIONELL SOLIDARITET
I Junis bryr vi oss om hur barn i andra länder har det. Vi tycker att det är viktigt att man behandlar varandra på ett bra sätt, i familjen, juniorföreningen, landet och världen. Det är det bästa sättet att bekämpa rasism och fördomar på.

DEMOKRATI
I Junis är du som junior med och påverkar. I Junis stadgar står skrivet att det ska vara fler barn än vuxna i styrelsen. Varje år hålls ett årsmöte i föreningen. Där får du träna på demokratins spelregler. Du får begära ordet, rösta och komma med egna förslag.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback